Kansalaiskeskustelu koronarajoituksista ja -suosituksista

Mistä on kyse?

PALO-hankkeen tutkijat haluavat selvittää, mitä mieltä suomalaiset ovat koronaviruspandemian torjumiseksi annetuista rajoituksista ja suosituksista. Tämän selvittämiseksi tutkijat järjestävät aiheesta puntaroivan kansalaiskeskustelun ja laajan kyselyn.

Puntaroivissa kansalaiskeskustelussa taustoiltaan ja mielipiteitään erilaiset ihmiset kokoontuvat yhteen vaihtamaan kokemuksia ja näkemyksiä annetusta aiheesta. Tarkoituksena ei ole väitellä, vaan kuulla mahdollisimman monia kantoja aiheesta sekä puntaroida aiheeseen liittyvää tietoa huolellisesti ja tasapuolisesti.

Puntaroivista kansalaiskeskusteluista kerrotaan lisää  PALO-hankkeen videossa ja puntaroivien kansalaiskeskustelujen oppaassa.

 

Milloin ja miten kansalaiskeskustelu järjestetään?

Kansalaiskeskustelu koronarajoituksista ja -suosituksista järjestetään 13.-14. maaliskuuta 2021. Keskustelu toteutetaan kokonaan verkossa Zoom-sovelluksen avulla. Osallistujat saavat kattavat ohjeet ja opastusta Zoomin käyttöön ennen keskustelua sekä tarvittaessa teknistä tukea keskustelun aikana. Aiemmat kokemukset koronapandemian aikana verkossa toteutetuista kansalaiskeskusteluista ovat olleet myönteisiä, ja keskustelu on sujunut hyvin myös verkkoympäristössä.

Keskustelun aikataulu
Lauantai 13.3.
10.00 Keskustelu alkaa
12.20-12.45 Tauko
14.00 Keskustelu päättyy

Sunnuntai 14.3.
10.00 Keskustelu alkaa
12.05-12.30 Tauko
13.45 Keskustelu päättyy

 

Kuka voi osallistua?

Kutsu kansalaiskeskusteluun lähetetään Digi- ja väestötietoviraston satunnaisotoksen perusteella. Näin ollen kaikilla 18-80-vuotiailla suomalaisilla on yhtä suuri todennäköisyys tulla kutsutuksi mukaan. Helmikuun alussa joukko ihmisiä ympäri Suomen saa postitse kutsun osallistua kyselyyn sekä koronatoimia koskevaan kansalaiskeskusteluun. Kutsuttujen joukosta vapaaehtoiseksi keskusteluun ilmoittautuneet saavat tiedon valinnasta keskusteluun helmikuun aikana.

 

Tutkimuksen rahoitus ja tietosuoja

Kansalaiskeskustelu on osa PALO-hankkeen alla toteutettavaa tutkimushanketta ”Preparing for the next waves: towards cooperative and legitimate pandemic governance in Europe”, joka on rahoitettu Suomen Akatemian COVID-19-erityisrahoituksella.

Kyselyaineistojen keräämisen lisäksi osa kansalaiskeskustelusta nauhoitetaan tutkimuskäyttöä varten. Kansalaiskeskustelun ja kyselyjen tietosuojaselosteeseen voit tutustua täällä: Tutkimuksen tietosuojaseloste

 

Lisätiedot

Projektitutkija Mikko Leino, molein@utu.fi